Hok

Lang lang geleden, in 1998, zijn we gezamenlijk begonnen in Enumatil. Op een gegeven moment zijn we beide verhuisd en hebben we ieder op onze eigen stek een eigen hok gebouwd.

Marum (vanaf 2019)

Harmen is met ingang van 2019 verhuisd naar Marum en heeft daar weer een duivenhok gebouwd. Dat is klein begonnen met een hokje voor de vastzitters en later uitgebreid. Begin 2021 is het klaar om op alle vluchten mee te doen. Net als Ties heeft Harmen een van Zon hok gebouwd. De opening van het hok staat op het zuiden en de duiven krijgen veel frisse lucht zo.

Tolbert (vanaf 2018)

Ties heeft daar in eerste instantie een hok gebouwd op de plek waar een betonplaat in de tuin lag. Hier heeft hij een jaar of 4 opgevlogen. Dit hok voldeed niet. O.a. de positie t.o.v. de zon was verre van ideaal. Ook praktisch was het geen fijn hok. Vandaar dat er in 2018 een nieuw hok gebouwd is. Volledig Martin van Zon hok. Behalve dat ik duiven rechtstreeks van hem gehaald heb, heeft hij ook goede adviezen gegeven, zodat er nu een echt duivenhok staat. Een hok met veel lucht en zon, hopelijk een hok waar goed op gevlogen kan worden. Op onderstaande foto ziet u het hok. Het hok is bijna 10 meter lang en heeft 4 afdelingen. Alle afdelingen hebben een open ren.

Tolbert (vanaf zomer 2014 – 2019) 

IMG_20141018_145330168_HDR
IMG_20141120_145028980_HDR

Ties heeft ondertussen in Tolbert een nieuw hok gebouwd.  Van de buitenkant lijkt het op alles behalve een duivenhok…van binnen is het hok verdeeld in drie afdelingen.  Omdat verluchting zo belangrijk is, heeft dit hok een verluchting op zon energie. (Mocht u geïnteresseerd zijn, laat het ons weten.) Op de foto’s hieronder ziet u wat er nodig is. een zonnepaneel, een accu en een ventilator.  (een kwartier per uur wordt de lucht afgezogen)

Oldehove (2013-2017)

IMG_3483
IMG_3484

Harmen heeft in Oldehove een hok in de schuur afgetimmerd. Hier zitten ook de kwekers die we gezamenlijk hebben.

Op de foto’s ziet u van links naar rechts het dofferhok, duivinnenhok en het hok voor de jongen. Voor de hokken staat een ren waar ze elke week een bad krijgen. Als u goed kijkt ziet u in de punt de uitlaat van het mechanisch verluchtingssysteem. Dat heeft Harmen op advies van Duindam advies in het najaar van 2014 aangelegd. Hopelijk ziet hij daar in 2015 de resultaten van.

Achter het dofferhok zit een ruimte voor de kwekers. Daar zitten momenteel 6 koppels kwekers. Deels duiven die we hebben meegenomen uit Enumatil en deels nieuwe beloften.

Enumatil (1998 – 2012)

In Enumatil hadden we een ‘standaard’-duivenhok. Een deur om binnen te komen, en dan drie afdelingen. Een voor de vliegdoffers, een halletje, met broedboxen, een duivinnenhok en een jongeduiven afdeling. Zo lekker alles door elkaar. Later hebben we een prachtige ren gebouwd. Gedurende het seizoen zaten daar de kweekduiven, afgewisseld met de jonge duiven.

Dat het hok op een gegeven moment goed was bewijst onderstaande foto volgens ons wel.

DSC06143

In 2011 hebben we in de vereniging de volgende prijzen binnengesleept:

  • 1e onaangewezen vitesse
  • 1e onaangewezen fond
  • 1e asduif (NL 09-1589688, schimmelduivin uit het vredeveldkoppel)
    • ook 2e en 3e asduif
  • duifkampioen vitesse (NL07-1122771)

Verder zitten er een paar foto’s tussen van ons eerst hok. Begonnen in een stukje van het tuinhuisje, daarna het hele tuinhuis en vervolgens er een stukje bij aan. De foto’s spreken verder voor zich:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *